Ultraviyole Işınları ve Corona Virüsü

Dünya ve Türkiye’nin artık tek bir gündemi var: Korona virüs (COVİD-19).
Geçtiğimiz günlerde, Türkiye ile beraber 200 ülkede görülen KOVİD-19 pandemi ilan edildi. Başta İtalya ve İspanya olmak üzere virüs Avrupa’da hızla yayılıyor ve artık koronavirüsün merkezi Amerika Birleşik Devletleri.

Türkiye de ise durum birçok Avrupa ülkesi ve Amerika Birleşik Devletleri’nden daha iyi olmasına rağmen virüs hızla yayılmaya devam ediyor. Uzmanların yaptığı açıklamaya göre virüsten korunmanın en iyi yolu temizlik. Dokunulan alanların, ellerin, kullanılan ortak alanların ve solunan havanın temizliği virüsü engellemek için bir çeşit yol.

Prof. Dr. Mustafa Öztürk, “Tuvaletlerinizi devamlı dezenfekte ediniz ve havalandırınız. Tuvalet sonrası ellerinizi sabun kullanarak 20 sn ovalayarak yıkayınız. Tuvaletten çıkmadan rezervuar tuşuna basınız. Unutmayınız ki enfekte olanların ve enfekte olduğunu bilmeyenlerin dışkılarında Kovid-19 bulundu.” şeklinde bir açıklamada bulundu. Sadece insanlara mesafe koyarak bu virüsten kaçamayacağımızı ve güvende kalmak için tuvaletler gibi ortak temas noktalarına daha özen göstermemiz gerektiği aşikar.

Kişisel hijyenimizi sağlamak ortam hijyenini sağlamaktan çok daha kolay. Ortak kullanılan alanların (toplu taşıma araçları, AVM’ler, istasyon tuvaletleri vb.) sürekli olarak dezenfekte edilmesi sandığımızdan çok daha zor.

Şuan Avrupa’daki çoğu ülkede evde kalın ve ortak kullanım alanlarının kullanımını azaltın uyarısı yapılıyor. Evde kalmak ve ortak alan kullanımını azaltmak gibi geçici çözümlerden daha iyilerine ihtiyacımız var.

Yüzey ve ortam havasının dezenfeksiyonunun saniyeler içinde yapılabileceği bir teknolojinin varlığı birçok ulusal ve uluslararası makalelerle kanıtlanmıştır.

UVC (Ultraviyole C) ışınlarının, ilkel dezenfektanlara oranla mikroorganizmaların DNA ve RNA’larını çok daha hızlı hasara uğrattığı bilimsel araştırmalar sonucu kanıtlanmıştır.

Dünya üzerinde de uygulamaları bulunan bu dezenfeksiyon sistemleri genellikle tuvalet gibi hijyenin daha çok dikkat çektiği alanlarda kullanılmaktadır. Korona bizlere gün içerisinde birçok ortak temas noktalarının ne denli tehlikeli olduğunu hatırlattı. Örneğin, İstanbul’da her gün 5,7 milyon kişi toplu taşıma araçlarını kullanıyor.

UVC ışınları temas ettiği yüzeydeki mikroorganizmaları saniyeler içerisinde hasara uğratarak ve üremesini önleyerek yayılım riskini ortadan kaldırıyor.

TORA, MicroStop ile hayatımızı olumsuz yönde etkileyen bakteri ve virüslere meydan okuyan bir teknoloji geliştirdi. MicroStop ilkel dezenfektanlardan çok daha etkin ve hızlıdır. Hareketsiz ortamda çalışan MicroStop, kontamine yüzeyde ve ilgili ortam havasında bulunan enfekte patojenlere doğrudan etki ederken, insan ve hayvanların zarar görmemesi için ortamı sensörleri ile sürekli izlenmekte emniyet seviyesini en üst düzeyde tutmaktadır.



Comments are closed.